Újabb érv a házi főzés mellett...

2012. 12. 27., csütörtök

Jövőre 20 százalékkal emelkedhet a pálinka ára. Ennek oka, hogy 10 százalékkal nőtt a jövedéki adó, illetve hogy idén gyenge volt a gyümölcstermés a fagykárok és az aszály miatt. A kereskedők szerint ebben az évben már érezhető volt a forgalomban, hogy magánszemélyek 50 literig otthon is főzhetnek égetett szeszt.

 

Minőségi pálinkát csak jó alapanyagokból lehet készíteni, idén azonban jelentősen nőttek a gyümölcsárak. A termelők jövőre drágulásra számítanak.

– A nagyon száraz nyár, a kevés eső, illetve a tavaszi fagyok sok gyümölcsöt vittek el. Főleg ez emelte meg a pálinka árát és emiatt csökkent a forgalom – tette hozzá a Téti Pálinkafőzde Kft. jövedéki ügyintézője, Marozsán Anita.

Két éve szabad otthon is pálinkát főzni, ennek hatása tavaly még nem volt érezhető, de idén már kevesebb alkohol fogyott a boltokban.

– Az adózott olcsóbb égetett szeszes italok forgalma egyértelműen azért csökkent, mert a helyébe az otthon főzött, adózatlan párlat került, a másik ok pedig, hogy mivel az elmúlt évben nőtt a pálinkapiac hazánkban, így vélhetően a fogyasztás is nőtt – mondta Barabás Attila, a Győri Likőrgyár Zrt. vezérigazgatója.

A kereskedők szerint az emelkedő árak ellenére leginkább a jó minőségű italokra van igény.

– A minőségi árura továbbra is fennáll az igény, a silány minőségűt viszont nem keresik. A 37 fokos alkoholszint már erősebbnek számít, a gyengére kisebb az igény. A nagyon kommersz áru abszolút nem kell – jelentette ki egy győri vegyeskereskedő.

A pálinka és az egyéb szeszes italok januártól tovább drágulnak, mert 10 százalékkal nő a jövedéki adó.


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum