Fesztivál és Gárdonyi emlékév

2013. 05. 06., hétfő

 

Gárdony - Megnyitották pénteken a 6. Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor- és Pálinkafesztivált és a Gárdonyi emlékév alkalmából a vándorkiállítást is.

A fesztiválközpontban, a nagyszínpad környékén    délután már árusok kínálták portékáikat,  noha a   látogatók nagy rohama  nyilván a hétvégén, szombaton és vasárnap várható.   Ráadásul az időjárás meglehetősen   rapszodikus volt: a napsütést  heves zápor vagy szemerkélő eső váltotta,  és verte is az ördög a  feleségét.   A fesztivált Tóth István polgármester nyitotta meg. Bejelentette:   a megnyitó napján írták alá a  testvérvárosi szerződést az erdélyi Sepsiköröspatak önkormányzatával, melynek delegációja ott volt a programokon.

Miközben   a Drumstairs  együttes a riói  szamba hangulatával próbálta elűzni a felhőket, mi körbenéztünk a standoknál:   volt ott minden, mi szem-szájnak ingere. Enni- és innivaló, köztük különlegességek is.  Aztán elindult  a kerékpárosok felvonulása a  Velencei-tavi  Galériához.

Kelemen István  színművész felolvasta Gárdonyi írását a kiállítás megnyitóján

Kelemen István  színművész felolvasta Gárdonyi írását a kiállítás megnyitóján. Mögötte E. Csorba Csilla  és L. Simon László (Fotók: Pati-Nagy Bence)

A  150 éve a településen született nagy író, Gárdonyi Géza tiszteletére emlékévet hirdettek. Ennek része   A láthatatlan ember arcai  Gárdonyi vándorkiállítás, amely két hónapig látható a   galériában.  A budapesti Petőfi  Irodalmi Múzeum és az egri Dobó István Vármúzeum közös tárlatát  később Székesfehérváron is bemutatják.

Megnyílt 6. Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor- és Pálinkafesztivál

Megnyílt 6. Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor- és Pálinkafesztivál

A vendégeket a  Musica Hungarica Régizene Együttes  korabeli muzsikája fogadta.   A megnyitón E. Csorba Csilla, a   Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója  Gárdonyiról és a    kiállításról  beszélt,   Kelemen István színművész pedig felolvasta Gárdonyi:  Egy névtelen zseni története című finom humorú írását.  L. Simon László, a Gárdonyi emlékév fővédnöke, a  Nemzeti Kulturális Alap alelnöke  pedig   bejelentette: 100 millió forint áll  rendelkezésre a   Gárdonyi emlékév  eseményeire.

Szerző: Szabó Zoltán

Forrás: www.feol.hu

 


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum