Bepálinkáztunk Vönöckön

2013. 06. 19., szerda

Zenés ébresztő, zöldellő gyümölcsös, kánikula, pörkölt és pálinka illat. Vönöckön jártunk, a harmadik Buti pálinkafesztiválon. A hangulat családias volt, a helyiek már korán reggel szállingóztak, de az ország minden tájáról érkeztek pálinkára szomjazó fesztiválozók. A helyszín egy hatalmas gyümölcsös, ahol szabadon körbeszaglászhattunk, hűsölhettünk a fák alatt, vagy a tömegtől néhány barackfával arrébb, kettesben hallgathattuk a sátorból kiszűrődő hegedűszót.

Mint megtudtuk, a vönöckiek számára nagyon fontos ez a nap, a legtöbben önkéntesként dolgoztak a fesztiválon, hogy a község összetartását erősítsék. A belépő mellé zsíros kenyér és pálinka dukált, ezt azonnal fel is használtuk, bár kicsit erős volt ez a gyomrunknak reggelire. Több helyi arc családostul, kondérostul költözött ki az árusok közé, így az egész napos szórakozás mellett finom ételek is készültek, amiből minket is megkínáltak, pörkölttel.

A programskálán végignézve nyugtáztuk, hogy mind a családok, mind a bulizni vágyó fiatalok számára is akadt műsor. Csináltathattunk magunknak csillámtetkót, rajzoltathattunk karikatúrát, vagy lefáraszthattuk gyerekeinket egy kis ugrálóvárazással. Logikai és ügyességi játékokat is kipróbáltunk, sőt, még paintbolloztunk is. A helyiek sajtját megkóstoltuk, felejthetetlen ízorgiákat zengett a szánkban, a házigazda pálinkája pedig emellé is jól csúszott.

A nyertes pálinkák ünnepélyes átadóján szurkolhattunk ismerőseinknek, majd legeltethettük a szemünket a fesztivál szépein. No de nem ám holmi átlagos szépségverseny volt ez, a résztvevőknek pálinkát kellett inniuk, fejből kellett elmondaniuk különféle ételek (gulyásleves, körömpörkölt) receptjeit, majd feles-poharakból kellett várat építeniük. A klasszikus falusi muzsikusok és fúvósok mellett megfordult a színpadon Koós Réka, akinek trendi frizuráját irigyelve lötyöghettünk és együtt sirattuk vele Argentínát. Este pedig érkezett az Ocho Macho és a Lord zenekar, akik színültig töltötték a sátrat.

A hangulat a megivott pálinkák mennyiségével és a nap alsóbb állásaival egyre csak nőtt, ahogy a tömeg is. Buti Károly gyümölcsöse bizony zsúfolásig megtelt szórakozni vágyó emberekkel, őrülten futkározó, vattacukrot habzsoló gyerekekkel, és pálinkát ízlelgető felnőttekkel. Külföldiekkel is találkoztunk a szilvafák között. Nagyon szimpatikus volt, hogy a fesztivál dolgozói sokszor körbejártak harapnivalóval és pálinkával is, kínálgatva az embereket, ilyennel máshol még nem találkoztunk. Szerintünk a belépő árát bőven lefogyasztottuk az ilyen kínálgatásoknál. Jól éreztük magunkat, minden bizonnyal jövőre is ellátogatunk Vönöckre, s beugrunk koccintani a Buti család gyümölcsösébe.

Zergi Borbála

Nyugat.hu riportja

Forrás: www.nyugat.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum