Győzött a magánfőzés - részletek a törvénymódosításról

2014. 10. 22., szerda

Átnéztük a kedden benyújtott 2015-re vonatkozó adótörvény módosító tervezetet. A mi olvasatunkban a következő vátozásak lépnek érvénybe január 1-től:

Magánfőzés meghatározása:

"A párlatnak a magánfőző lakóhelyén vagy gyümölcsöse helyén használható, legfeljebb 100 liter űrtartalmú, párlat-előállítás céljára kialakított desztillálóberendezésen a magánfőző által végzett előállítása évente legfeljebb 50 liter mennyiségig."

Kiegészítés részünkről:

50 liter gyümölcsszesz, azaz 86 liter 50%-os párlat állítható elő egy évben.

Magánfőző meghatározása:

"Az a 18. életévét betöltött gyümölcstermesztő személy, aki saját tulajdonú gyümölccsel, gyümölcsből származó alapanyaggal és párlat készítésére alkalmas, saját tulajdonú desztillálóberendezéssel rendelkezik."

Kiegészítés részünkről:

A változtatás lényege, hogy olyan magánszemély élhet a magánfőzéssel, akinek van saját gyümölcsfája, gyümölcse.  

Bérfőzető adózása:

"A szeszfőzdében bérfőzés keretében, a bérfőzető alapanyagából előállított párlat adója egy bérfőzető részére évente:

a, legfeljebb 50 liter mennyiségig 167000 Forint,

b, az 50 litert meghaladó mennyiségre 333385 Forint."

Kiegészítés részünkről:

Tehát a bérfőzdében előállított párlat után 50%-os adókedvezmény van egy évben 100 liter 50%-os párlatra, melynek literenkénti adója 50%-os párlatra vetítve 835 Forint. 100 literes mennyiség felett a teljes jövedéki adót kell megfizetni a bérfőzetőnek, amely 1 liter 50%-os párlatra számolva 1670 Forint.   

Magánfőzés átalányadója:

"Az előállított magánfőzött párlat adója évi 1000 Forint, amelyet a magánfőző fizet meg."

Kiegészítés részünkről:

A magánfőző egy évben 86 liter 50%-os párlatot állíthat elő, mely után 1000 Forint átalányadót köteles fizetni.

Magánfőző bejelentési kötelezettsége és az illetékes hatóság:

"A magánfőző a desztillálóberendezés feletti tulajdonszerzést az azt követő 15 napon belül köteles bejelenteni a lakóhelye szerinti önkormányzati adóhatósághoz."

Magánfőzői átalányadó megfizetésének módja, helye, elévülés: 

" A magánfőző az előállított magánfőzött párlat utáni adóbevallási és adófizetési kötelezettségét a tárgyévet követő év január 15-ig együtt teljesíti a lakóhelye szerinti önkormányzat adóhatóságához. Ha a magánfőző nem állított elő tárgyévben párlatot, akkor nem keletkezik tárgyévre vonatkozóan adóbevallási (1000 Forint) kötelezettsége."

" Magánfőzés esetében az adó megállapításához és az adótartozás végrehajtásához való jog az előállított magánfőzött párlat utáni adóbevallási kötelezettség bevallási határidejétől számított 1 év elteltével évül el."

" A magánfőző átalányadójából származó bevétel a magánfőző lakóhelye szerinti önkormányzatnak a bevétele."

" A magánfőző desztillálóberendezésének bejelentésével kapcsolatban és a magánfőzésnél az adóbevallással és az adó megfizetésével kapcsolatos eljárásban az önkormányzati adóhatóság jár el."

A magánfőzött párlat felhasználása:

" A magánfőzött párlat kizárólag a magánfőző, családtagjai vagy vendégei által fogyasztható el, feltéve, hogy értékesítésre nem kerül sor. A magánfőzött párlat kizárólag alkoholtermék-adóraktár részére értékesíthető. "

" Az évente előállítható párlatmennyiség túllépése esetén a magánfőző a többletmennyiséget köteles bejelenteni és gondoskodni a megsemmisítéséről."

Kiegészítés részünkről:

A magánfőzött párlat tehát ezután sem adható el. Mivel a törvénymódosítás nem érinti a kistermelő párlatértékesítésére vonatkozó rendelkezését (évente 400 liter 50%-os párlat előállítása és annak a rendeletben meghatározott módon való értékesítése), ezért feltételezzük, hogy kistermelő továbbra is előállíthatja értékesítés céljára az éves mennyiséget. Olvasatunkban az került értelmezésre, hogy magánfőző nem élhet a kistermelői főzés értékesítés lehetőségével és kistermelő nem élhet a magánfőzés jogával. De ez még nem világos. 

..........................................................

2014.04.10-ei cikkünkben ezt írtuk:

Szerintünk ez lesz:

Bérfőzetett párlat esetében 50%-os jövedéki adó kedvezmény.

Magánfőzés esetében marad a (feltételekhez kötött) szabadság.  

ELTALÁLTUK!

..........................................................

 


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum