A trükközés évszázados hagyomány - Zugfőzde a veremben

2015. 01. 28., szerda
A VISEGRÁDI PÁLINKAMÚZEUMBAN a frász jött rám, amikor az alagsorban a kukta gombnyomásra felrobbant. Furcsa így „bepillantást nyerni” a több évtizedes tiltott pálinkakészítési módszerekbe, de megnyugtattak: ez csak egy a sok közül, a furmányos magyarok eszköztára kimeríthetetlennek bizonyult.

 

Évszázadok óta trükközünk a pálinkával - a felvételen Máthé Gábor, a Zugfőzde Pálinkamúzeum egyik alapítója 
Fotó: Kállai Márton

Visegrádon két éve a Széchenyi Terv támogatásával hozta létre a Zugfőzde Pálinkamúzeumot a Spát Diána marketinges és Máthé Gábor építészmérnök házaspár. Máshol az országban csak Izsákon látható a valaha működő uradalmi főzőüzemből annyi, amennyi még megmaradt.

– Igazából az én ötletem volt – mondja a 45 éves, kétgyermekes férfi –, de Diána mindenben támogat. Tizenkét éve költöztünk Budapestről Visegrádra, ebbe az épületbe, mi az emeleten lakunk. A ház valamikor szatócsboltként szolgált, az alagsor meg jégverem. Meleg időben a Duna vizének szalmába tekert darabos jege hűtötte a boltot. A Zugfőzde nekem a fiatalságomhoz, a baráti, haveri körömhöz kötődő nosztalgikus hobbim. Jogász és matematikus szüleim lévén a pálinka gyakori fogyasztása, pláne otthoni főzése fel sem merült. Múzeumunk fő célja a magyar pálinkafőzés történetének bemutatása.  

Bizony, 1919-től 2010-ig bajos volt otthon pálinkát főzni, így aztán a városokban a kuktás, míg falun az üstös zugfőzés dívott. De említhetném a búvárszivattyúból, ételhordók badelláiból, a gulyáságyú melegítő edényeiből, a tejeskannákból fabrikált készülékeket is. A zugfőzésnek szinte végtelen az eszköztára, míg a végeredménye gyakran irgalmatlan minőségű ital.

– Látom, rendesen felkészült a nyitásig.

– Évekig tartott. A történeti kutatásban nagy segítséget kaptam a nyelvészprofesszor Balázs Gézától, aki a pálinkafőzés történetét korábban már feldolgozta, s az engedélyével a munkájából is használhattunk idevágó részeket. Kilenc részre tagoltam a kínálatunkat. Kezdve a címkegyűjteménnyel a '60–'70–'80-as évekből, közülük a „vegyigyümire” talán még sokan emlékeznek. Folytatjuk a kisüsti pálinkafőző berendezés makettjével, mely a lepárlás minden fázisát szemlélteti. A látogatók megismerhetik a pálinkafőzés történetét, kezdve az etruszkoktól a gall főzőberendezésen át napjainkig. No és persze a tiltott pálinkafőzés trükkjeibe is bepillanthatnak.

Fotó- és tárgyi gyűjteményünk az ország különböző részein használt zugfőző készülékeket idézi meg, bemutatjuk a pálinka ismert – négy gyümölcsre esküszöm: alma, szilva, barack, körte – és kevésbé ismert alapanyagait, az utóbbiak között a sárgarépát, kukoricát, burgonyát – és sajnos a cukrot –, úgy harmincfélét. A módszerek sem mellékesek, mivel a tiltott főzés több típusát is megkülönbözteti a szakirodalom. Felhívom a figyelmet az interaktív lehetőségre, hogy itt mindenki maga készítheti el a saját címkéjét. A boltunkban saját pálinkánk kapható. S a robbanó kukta is egyfajta interaktív zugfőzési attrakció – ez történik a konyhában, ha nem kezelik rendesen az edényt: kitágul, felhabzik a cefre, blokkolja a kivezető nyílást, s szétveti az egészet. Vendégben nincs hiány, néha egy perc nyugtom sincs, de nem panaszkodom, mert Diána kinevetne: – Te kezdtél zugfőzni, hát idd is meg a levét!

Forrás: www.szabadfold.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum