Fogfájásra pálinkát

2015. 08. 04., kedd
Ha a gyümölcsfák számát tekintjük, akkor a szilva a legelterjedtebb gyümölcs hazánkban. E közkedveltség nem előzmény nélküli, hiszen évszázadokon át Európa egyik legfontosabb gyümölcsének és kiemelkedő népélelmezési cikkének számított. A besztercei szilva pedig egyenesen hazánk „reklámja” volt: már a 16. században Európa-szerte ismerték és fogyasztották az aszalványát.

Lekvárnak, pálinkának verik a Nemtudom szilvát Panyolán 
Fotó: Kállai Márton

Nálunk egészen a második világháborúig a szegények gyümölcseként tartották számon. Akkori termesztésében a tájfajták lettek meghatározók, napjainkra az új nemesítések nyertek teret. A szilva azért is volt népszerű, mert magára hagyva is termett. Az új fajták többet kívánnak, ám egy kis gondoskodással (metszéssel, trágyázással) sok és szép gyümölcsöt adnak.

SZILVÁS RÉTES. 
Hozzávalók: fél kiló szilva, 15 deka zsömlemorzsa, ugyanennyi cukor, egy csomag réteslap, egy deci rum, egy deci víz és olaj. A szilvát magozzuk ki és aprítsuk fel. A vízben keverjük el a cukrot és a rumot, majd pároljuk meg benne a szilvát. A réteslapokat szórjuk meg vékonyan zsömlemorzsával, majd kenjük el rajta a megdolgozott gyümölcsöt. Ezt követően tekerjük fel a réteslapot, s (kívül) kenjük meg olajjal. Előmelegített sütőben süssük készre, és fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk.

A szilva a silány futóhomok és a szikes földek kivételével mindenütt megél, de legszebben a párás folyóvölgyekben díszlik. A fajták, változatok száma igen népes és színes, e változatosság a termőhelyi igényekben is megmutatkozik. Általánosságban igaz, hogy a szilva közepesen fényigényes (a nyári erős napsugárzás a gyümölcs felületén perzselést, a mag körül pedig barnulást okozhat), és bizony vízigényes is. (Más kérdés, hogy jól elszenvedi a szárazságot.) Ha ültetését tervezzük, jó tudni, hogy a népszerű új fajták között jó néhány önmeddő is akad, melyeket pollenadókkal célszerű telepíteni.

Az érett szilvában sok a cukor, káliumban, kalciumban, magnéziumban egyaránt gazdag. Lekvárnak, dzsemnek kiváló, hogy a belőle főzött pálinkáról ne is beszéljünk, ami valóságos népi orvosságnak számított a múltban: reggelente fél decit lehajtva étvágycsinálóként éltek a „gyógyhatásával”. Fogfájásra, meghűlésre is használták, külsőleg a sebzett, fájós testrészt dörzsölték be vele. Ám napjainkban is a konyha népszerű gyümölcse, megfőzve finom kompótösszetevő a nyári hőségben.
(Ügyeljünk, mert hamar szétfő.) De a süteményben, rétesben, tortában is ott a helye, a szilvás gombócról már nem is szólva. Sós ételek, sült húsok mellé adva vagy azokkal együtt sütve is ízletes. Aszalásra is kiváló: napjaink korszerű aszalóberendezéseit kihasználva érdemes újra divatba hozni a szultánát, azaz a dióbéllel vagy mandulával töltött aszalt szilvát.

Forrás: www.szabadfold.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum