Készül Békés megye zászlós pálinkája, a Lepotica szilva

2016. 08. 08., hétfő

Vannak, akiknek a rekkenő hőség nem éppen a vakációzást jelenti. Többek között a békéscsabai Árpád Pálinkatanya munkatársai – ily augusztus küszöbén leginkább egy jó kis stájerországi síparadicsomban szelnék a lejtőket. De nem, mert zakatol az élet, őrölnek a malmok, gurul a pálinkaolimpia…

A múlt hónapban beszámoltunk arról, hogy Nagy Árpád, a főzde társtulajdonosa által vezetett Árpád és Vadász Pálinkát gyártó békéscsabai Kisrét Manufaktúra Kft.-nél épp a gyümölcs-színskála, cigánymeggy etapjának a feldolgozásánál zajlott. (Bizony gyümölcs-színskála igenis létezik a pálinkaiparban; illetve most már igen.)

Árpád Pálinka, árpád pálinka
Nagy Árpád
Nagy Árpád elmondja,

azóta a kajszi barack feldolgozása is megtörtént, amelyből a vállalkozás Prémium Magyar Kajszi Pálinka nevű terméke készül.

A napokban pedig ezerrel a cég zászlós pálinkája, a Lepotica szilva szürete zajlik.

Az Árpád Prémium Lepotica szilvapálinka volt már világbajnoki dupla aranyérmes, Magyarország legjobb szilvapálinkája, és idén a megye pálinkája lett.

– Lepotica egy szerb szilvafajta – meséli a főzőmester –, amelyet Čačak városában nemesítettek ki, ezért hívják Cacanska Lepoticának; maga a szó jelentése: gyönyörűség. A belőle készült pálinka is gyönyörű, illatában és ízében is a szilvavirágra emlékeztet.

Lepotica szilva, lepotica szilva, Békéscsaba, 20160805
Fotó: Lehoczky Péter
Augusztus első hetében érik,

a viszonylag nagy, 35-40 grammos, szép illatú, varázslatos jegyű, kék hamvas szilva. A lepotica szilvafákat 13–14 éve saját kezűleg telepítettük a családi ültetvényen; a termést helyi emberek gondozzák, szüretelik, illetve dolgozzák fel.

***

Nagy Árpád továbbá elmondja, már 200 liter cefrétől mindenkinek önállóan főznek; azonfelül külön gyümölcsnapokat is tartanak, ami azt jelenti, hogy akkor csak egy gyümölcs cefréje mehet az üstökbe. Idén már elérték, hogy száz kilométernél távolabbról is jönnek főzetők cefréjükkel.

Javában zajlik a bérfőzetői iratkozás, az Árpád Pálinkatanyán a hagyományos, kisüsti technológia mellett a modern, oszlopos, számítógépes technológiával is a főzetők rendelkezésére állnak. Szaktanácsadással, kistasakos élesztők, enzimek, tápanyagok forgalmazásával is segítik a pálinkafőzőket.

Lepotica szilva, lepotica szilva, Békéscsaba, 20160805
Fotó: Lehoczky Péter

A Pálinka Tanyán továbbá bárki megkóstolhatja, megvásárolhatja hazánk legjobb pálinkáját, a korábbi évek Lepotica szilvapálinkáit, valamint más, champion-díjas nedűket is, ahol hangulatos környezetben vendéglátással, saját készítésű, kolbászfesztiváli díjnyertes kistermelői kolbásszal is szolgálnak.

Az Árpád Pálinkatanya elérhetőségei:
Békéscsaba, Kisrét 92/2, telefon 66/325-859, 30/998-4032. E-mail: arpadpalinka@arpadpalinka.hu, honlap: www.arpadpalinka.hu.

Forrás: www.hir6.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum