Látták a helyiek, hogy furcsa hordókkal telik meg az udvar

2010. 09. 28., kedd

Az Országgyűlés a nyári utolsó ülésnapján szavazta meg a jövedéki törvény módosítását, ami lehetővé teszi bárki számára, hogy saját gyümölcsből, legálisan pálinkát állítson elő. A rendelkezés tegnap lépett hatályba. A főzdések és a főzetők most próbálgatják, hogyan is működik a dolog.

Hétfőtől már saját cefréjéből, saját szükségletre, bárki adómentesen főzhet vagy főzethet évente 50 liter 86 fokos pálinkát. Ez, 50 fokos pálinka esetén, 86 liternek felel meg. Az új szabályozás merőben új helyzetet teremt a hazai pálinkafronton — bár ez egyáltalán nem biztos, hogy jó hír.

Eddig, főzdénként változó módon, de körülbelül 1300-1400 forintjába került egy liter ötven fokos pálinka a termelőnek, amiből 690 forint (volt) a jövedéki adó. Most, hogy az említett mennyiségekig adómentessé vált a főzés, ezen a határon belül már csak a főzetés költségét — általában hat-hétszáz forintot — kell a pálinkáért kifizetni.

— Aki valóban jó pálinkát akar magának, az továbbra is a nagyobb főzdékbe viszi majd a cefréjét — vélekedik Kovács Lajos tiszaföldvár-homoki pálinkafőző mester. — Biztos vagyok abban, hogy aki eddig nálam dolgoztatott, az továbbra is hozzám hozza majd a főzni valót. A kuncsaftjaim többsége ugyanis kistermelő, aki a megszabott határig nálam is adómentesen főzethet, az azon túli mennyiség viszont otthon, saját berendezéssel is adóköteles lenne. Hogy mennyire így gondolják a főzetők, azt az is jelzi, hogy augusztus és szeptember hónapban be sem indultunk, most viszont, a szabályváltozás után, már teljes gőzzel dolgozunk.

Hasonló véleményen van — a termelői oldalról — Tálas László tiszakürti hegybíró is. Azt mondja, a szőlő- és gyümölcstermesztők nemigen fognak erre beruházni, és nemigen fognak az otthoni pálinkafőzéssel bajolni.

— A berendezésen kívül ugyanis szakértelem is kell a jó pálinkához, amivel mi nem rendelkezünk — teszi hozzá. — Úgy hallani, hogy Szlovéniából több mint százezer forintért lehet behozni a százliteres berendezést. Nos, itt, a környezetemben élő termelők egyébként sincsenek olyan helyzetben, hogy ennyi pénzt kiadjanak érte.

Rákóczifalván, a Rákóczi Szeszfőzdében is megélénkült az élet tegnap. Megtelt az udvar hordókkal, és a környéket beteríti az érett cefreszag és pálinkaillat. Az emberek tehát errefelé is pontosan tudtak a változásról, és türelmesen kivárták a szeptember huszonhetedikét.

Horváth Levente tulajdonos azonban egy lényegében életbevágóan fontos dologra hívta fel a figyelmet. Hogy mi volt ez, megtudhatja az Új Néplap keddi számából.

(forrás: szoljon.hu)


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum