Báró Harruckern helyett Gyulai pálinka

2010. 12. 23., csütörtök

 

Hogy mi a Gyulai pálinka? Egy érzés, hagyomány és hűség, múlt és jövő - a minőség.

Azt 2010 előtt is lehetett tudni, főleg ha járt az ember az elmúlt egy-két évben arrafelé, hogy Gyula bájos kis várossá lett. A belváros és a várkert a Várfürdővel egyszerűen csodálatos, aki pedig a pálinka világában is jártas bizonyára hallott már a Gyulai Pálinkafesztiválról. De itt az újabb csoda: a Báró Harruckern Gyulai Pálinka Manufaktúra. Alig 4-5 perces autókázásra található a központtól, de gyalog sem több 25 perces kényelmes sétánál. Egy főzde, ami nem akar több lenni, mint ami: manufaktúra, néhány tízezer palackos termelés, minőségi pálinka, egy érzés, a hagyomány és hűség, a múlt és a jövő. És mit sem változtak 2009-hez képest, amikor végleg betörtek a hazai pálinkapiacra. És joggal bízhatunk, hogy mit sem változnak 2011-ben sem, amikor is éppen 280 éve lesz, hogy a cég névadója, báró Harruckern János György az első pálinkafőzdét alapította Gyulán.

A manufaktúra rögtön nagy sikerrel indította az évet. A Destillatán 7 érmet nyertek, négy ezüstöt (Vackor, Jonathan alma, erdei szeder, faeper) és három bronzot (Szomolyai fekete cseresznye, feketeribizli, madárberkenye). Aztán a Gyulai pálinkaversenyen folytatódott a sikersorozat, a főzde a Kisüsti Pálinkafőzők Országos Egyesülete, illetve Gyula Város különdíját nyerte el. A versenyen három pálinkájuk kapott Champion díjat (szeder, feketeribiszke, som). A zelnice meggy, a madárberkenye, a szeder, a feketeribizli és a som aranyérmes, a birs, a sajmeggy, a kajszibarack, a Szomolyai fekete cseresznye, a házi berkenye és a vadbodza ezüstérmes lett. Míg a Jonathan alma, a szilva, a kökény, a vadkörte és két pálinkakülönlegesség a Vörös és Fekete valamint a Gyulai Tavasz bronzérmes lett.

E sorok írója is tamáskodott kezdetben, hogy mi is lenne a Báró Harruckern név lényege, kimondani sem könnyű, a báró még csak rendben van, de egy osztrák itt nálunk? Hát, ez nem fog menni! Aztán belegondolt: igaz is, a termék sztorija a lényeg. Legalábbis marketing szempontból mindenképpen. A vágy felkeltése meghatározó, a fíling is nyom a latban, a történet, a hagyomány nemkülönben. Különösen egy teljesen új márka bevezetésekor, ami mellett, mint tudjuk még a pálinka, mint ital brand elfogadtatásával is küzdeni kell. És ha marketing, akkor a Gyulai pálinka abban igen erős. Illetve nem a pálinka, hanem azok, akik e területért felelősek. Idővel – és ez éppen 2010-re esett, arról is meggyőzték magukat, hogy a Báró Harruckern név helyett a Gyulai pálinka megfelelőbb, miközben maradt a báró úr is.

Az év fontos eseménye volt a manufaktúra életében, hogy név egyszerűsítése mellett pálinkáik csomagolása is megváltozott, még ha nem is teljes egészében, ám még fiatalosabbá, még lendületesebbé vált. Maradt a fehér alapszín, maradt azért báró Harruckern is, de kisebb hangsúllyal és az eddigi gyümölcsábrákat felváltotta a kutya. Minden gyümölcs más színű ebet kapott. A kutya az ember hű barátja, társa. Mint ital, a magyar ember számára ez a pálinka is. Hát ezért. Az ital közvetlenségét, a barátságot, a hűséget, a minőségi kapcsolatot kommunikálja a címke. A pálinka nem változott. Sőt, egyre jobb.

Szerző: Szelei József

forrás: www.4cent.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum