Disznólkodás a szegedi platánok alatt

2011. 03. 06., vasárnap

Politikusokat, tűzoltókat, baráti társaságokat - itthonról és külföldről - ugyanaz vezérelte az elmúlt hét végén: minél tökéletesebb disznóságokat készítsenek a II. Szegedi Disznótoros Pálinkafesztiválon. Volt, aki elárulta, milyen fűszerek is kerülnek a kolbásztöltelékbe, de mások ragaszkodtak a titoktartáshoz, mert ez a specialitásuk. Egyben azonban mindenki egyet értett: most háttérbe szorult az emberek közti ellentét, a közös munka és legfőképp a különféle pálinkák, összehozta őket.

 

Szombaton kora reggel kígyózó füstöt vehetett észre az, aki a szegedi belvárosban sétált. Pánikra azonban semmi ok nem volt, mert a Széchenyi tér platánjai alatti üstházakból szállt fölfelé a füst. Igaz, a tűzoltók is megjelentek, de ugyan azzal a céllal, mint a többiek, hogy disznót vágjanak.

Tűzmadarak – mi másként is hívatták volna a lánglovagok csapatát. Dobó József vezényletével orjára és tarjára bontották a jószágot. Rókus Imre nem csupán profi tűzoltó, hanem böllér is. Telente, ha nincs szolgálatban, alig akad olyan hétvége, hogy ne vágjon disznót. A hurka és kolbász mellett abált szalonnát is készített. Sóval, fokhagymával, borssal és őrölt pirospaprikával szórta meg az abalében megfőtt szalonnát.

Talán az elfogyasztott pálinkamennyiség számlája is írható, hogy az egyik standon nagyon vidámak voltak az emberek. Levágunk GMK – már a nevük is poént sugallt. Hát amikor az egyikük úgy fogott hozzá a hús földarabolásához, hogy egy műanyag disznófejet húzott a fejére, kitört a nevetés. A Szarvasról érkezett baráti társaságból Kasik Jánostól megtudtuk, hogy ők egy kicsit jobban fűszerezik a kolbászt, mint a Csongrád megyeiek. Ez igaz is volt, mert megkóstolva a még nyers tölteléket, tényleg csípősebb, mint ahogy az Szeged környékén megszokott.

Még külföldiek is képviseltették magukat a fesztiválon. Barta Zsolt és csapata a romániai Magyarpécskáról érkezett. Igaz, hogy Arad vármegyeiek, de Erdélyi Böllérek néven neveztek be. A náluk készült disznótoros ízvilága pedig teljesen eltér a magyarországitól. A húsos hurkába majorannát is tesznek. Zsolt apósától megtudtuk: feléjük a legérdekesebb disznóság, az úgynevezett krumplis szalámi. Száz kilónyi darált húsos húsz kilónyi főtt krumpli és két liter tej kerül.

A szegedi önkormányzat is részt vett az eseményen. Ottjártunkkor épp Botka László polgármester darabolta a kolbásznak való húst. A város első embere gyermekkora óta szívesen vesz részt hagyományos disznóvágáson. Kedvencei közé tartozik a hagymás sült vér, valamint az igen ízletesen elkészített sült hurka és kolbász. A töltelékek fűszerezését többnyire a szakemberekre bízza, mert így biztos, hogy megfelelő lesz a disznóság.

 Rókus Imre tűzoltó darabolja a hústRókus Imre tűzoltó darabolja a húst

Nem messze a város standjától a helyi fideszesek is vígan dolgozták fel a maguk malacát. A városi elnök, Gyimesi Lászlótól megtudtuk: igaz, hogy Krisztusi korban van, de most vett részt élete első disznóvágásán. Ezért különféle trükkökben nem jártas, viszont nagyon kedveli a sertéshúsból való ételeket. Ezek közül elsőként a kolbászt említette. A különlegességeket is szereti, ezért kipróbálta a lókolbászt is. Szombaton persze nem került náluk terítékre az igavonó állat húsa, csak a sertésé.

Szombaton – miután a résztvevők és a kilátogatók végigkóstolták a különféle disznóságokat és pálinkákat – egészen estig folyt a mulatság a téren. Fellépett többek között a Rúzsa Sándor Népdalkör és Citerazenekar, sötétedés után pedig a Retrorock adott koncertet. A vasárnap sem maradt program nélkül, hiszen folytatódott a fesztivál. E napon a káposztájé volt a főszerep. A családi káposztafőző versenyt követően tápéi hagyományőrzők szórakoztatták a vendégsereget, majd az Ambitus Alapítvány tagjai elbúcsúztatták a telet, este a Mozaik Band koncertjével ért véget a II. Szegedi Disznótoros Pálinkafesztivál.

forrás: www.baon.hu

 

Témakörök:

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum