Díjazta a nemzetközi zsűri megyénk pálinkáit

2011. 03. 23., szerda

Kecskemét - A Zwack Kecskeméti Pálinka Manufaktúra négy ezüst és egy bronzérmet nyert a Destilla nemzetközi párlatversenyen. Bács-Kiskun megye hozott aranyérmet is, hiszen a lajosmizsei Johanna kft. és a kunfehértói Aranykapu Borászat is a legfényesebb éremmel térhetett haza.

A magyar főzdék ismét kiválóan szerepeltek az idei Destillata nemzetközi párlatversenyen, ahol 12 ország 171 főzdéje 1560 mintával vett részt. Az ausztriai Bad Ischl üdülővárosban megrendezett díjátadóról összesen 120 éremmel térhettek haza a magyarok, így összesítésben hazánk a harmadik helyet érte el. A Nemzetgyőztes 14 éremmel az Agárdi Pálinkafőzde lett, a következő legtöbb (13) díjat a Zimek Manufaktúra nyerte el, és a Vitalis Kft.  Magyar Kajszi Barack pálinkáját díjazták az Év Pálinkája címmel. 

A megméretésen több különlegesség is elismerésben részesült, mint például az aranyérmes kömény, az ezüstérmes kadarka seprő- és medvehagyma, valamint a bronzérmes kávé és sajmeggyvirág párlatok. A hazai nyertesek díjait Font Sándor képviselő, a Magyar Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke, Wolfgang Lukas, a Destillata ügyvezető igazgatója és Panyik Gáborné dr., a Pálinka Céh Egyesület elnöke adta át csütörtökön, Budapesten.

Az aranyérmes termékek közül a zsűri minden gyümölcsbesorolás szerinti  csoportból kiválasztja azt a mintát, amelyik elnyeri az Év Pálinkája (Edelbrand des Jahres) címet. Amennyiben az adott csoporton belül csak egy arannyal jutalmazott párlat van, akkor a zsűri eldönti, hogy megkaphatja-e a címet.

A bírák ez alkalommal is díjjal jutalmaztak párlat- és pálinka különlegességeket, mint például a Nemzetgyőztes Agárdi Pálinkafőzde ezüstérmes Kadarka seprőpárlatát. Az újdonságként szereplő, különleges minták közül elismerésben részesült még a Zimek Manufaktúra aranyérmes Kései meggy és szőlő vegyespálinkája, a szintén aranyérmes Kömény-, a bronzérmes Kávé- és Sajmeggyvirág párlatai, valamint a Brill Pálinkaház Kft. ezüstérmes Medvehagyma párlata.

A zsűrizésről:

Az idén 34 fős nemzetközi szakmai zsűri összetétele szinte minden évben változik. A Destillata ítészei mindannyian vizsgázott szakemberek, akiknek feddhetetlen, minőségorientált és független munkáját kóstolótréningek és továbbképzések (pl. a karakterizáláshoz szükséges verbális ismeretszerzés, faj- és fajtaismeret, szenzorikus képzés) biztosítják. Ebben az évben osztrák, német, svájci, olasz, cseh és 2 magyar szakemberből (Lovassy György és a 2009-es "Év Főzőmestere" díjas Vértes Tibor) állt össze a bírálók köre. A kóstolóbizottságok a főzdék által nevezett, legalább kétszeres szűrőn átjutott mintákat négy szempont alapján értékelik: kiemelten fontos az illat- és íztisztaság, a gyümölcs karakteressége és a harmónia, tehát az összbenyomás.

Az ausztriai díjátadó 2011. március 11-én volt, a hazai nyertesek díjait Font Sándor képviselő, a Magyar Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke, Wolfgang Lukas, a Destillata ügyvezető igazgatója és Panyik Gáborné dr., a Pálinka Céh Egyesület elnöke adta át csütörtökön, Budapesten. Az előadások során kiderült, hogy a Destillata klasszikus értelemben vett párlatok és speciális termékek szigorú bírálati szempontjait és eredményeit közvetlenül nem befolyásolta a legutóbbi magyar pálinkatörvény.

Éremtábla a magyar indulókról: (vastag betűvel a Bács-Kiskun megyei főzdék)

Nemzetgyőztes 2011: Agárdi Pálinkafőzde 1 arany, 7 ezüst és 6 bronz

Zimek Manufaktúra - Treffpunkt GAR 2000 Kft.: 2 arany, 4 ezüst és 7 bronz Pap és Pap Kft. - Etyeki Czimeres Pálinkák: 2 arany, 3 ezüst és 5 bronz Vitalis Kft. - Márton és lányai pálinkák: az Év Pálinkája = 1 arany, 4 ezüst és 5 bronz Brill Pálinkaház Kft.: 1 arany, 4 ezüst és 3 bronz Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft.: 1 arany, 3 ezüst és 5 bronz Johanna Kft. - GUSTO Pálinkák: 1 arany és 3 bronz Miskolci Likőrgyár Zrt. Prekop Pálinkafőzde: 2 bronz; likőr kategóriában 1 arany és 1 bronz Zwack Kecskeméti Pálinka Manufaktúra: 4 ezüst és 1 bronz Tuzséri Pálinka Manufaktúra Gyümölcspárlat Bt.: 3 ezüst és 4 bronz Rácz és Rácz Pálinka Manufaktúra Kft.: 3 ezüst és 3 bronz Gombosi Pálinkafőző Kft.: 2 ezüst és 4 bronz Zsindelyes Pálinkafőzde Kft.: 2 ezüst és 2 bronz Kőkötő Kft. - Thummerer pálinkák: 2 ezüst és 1 bronz Speciál Mobil Kft.: 1 ezüst és 1 bronz VÁRDA-DRINK Zrt.: 1 ezüst és 1 bronz Spirits - 68 Kft. Nobilis Pálinka: 3 bronz Tarpa Manufaktúra Kft.: 3 bronz Pelle Párlatház Kft.: 2 bronz Hunnium Kft.: 2 bronz Arany Kapu Borászati Melléktermék Feldolgozó Zrt.: 1 arany Olasz Krisztina: 1 ezüst Márkházi Pálinkafőző Társaság Kft.: 1 bronz     forrás: www.delmagyar.hu

Témakörök:

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum