Cukorvásár - lekvár és pálinka

2011. 07. 25., hétfő

Jó lesz télen, ami nem fogy el most! - Ezzel a felkiáltással rohamozták meg az emberek a bevásárolóközpontokat június elején, a cukorakció kezdetekor. Volt, aki kétszer fordult, mert tíz kilogrammnál többet senki sem vásárolhatott egyszerre. Vitték, mint a cukrot... - de szó szerint -, mert kell a mamának és otthonra a befőzéshez. Ja, és a ház urának is jól jön a cefrébe!

 

Mihályiné Anikó őszibarackot szed a Nagyvenyim határában lévő gyümölcsösben, ahol harminc hektáron teremnek a gyönyörű fák

Azt gondolják elhanyagolható tényező az utóbbi, mármint a jófajta pálinka alapanyag? Tévednek. Falusi házak árnyas fái alatt korábban is sorakoztak a hordók, érett a cefre, amiből azután jófajta pálinka lett a főzdékban. Vagy éppen otthon - titokban. Idén nyáron viszont már nincs mit takargatni, otthon is nyugodtan nekiláthatnak a pálinkafőzéshez. Az otthoni gyümölcspárlat-készítés a magyar vidéken éppúgy elterjedt foglalatosság, mint városon (akár egy panellakás villanytűzhelyén is). A legóvatosabb becslés szerint is 30-40 ezer kisüst , vagyis legfeljebb tízhektoliteres feltöltőmennyiséget befogadó készülék lehet a hazai portákon. A technikai színvonal igen változatos: a kuktából és műanyag lepárlócsőből buherált konyhai apparáttól kezdve a milliós értékű, szagtalanul üzemelő, fa-, villany-, esetleg gázüzemű osztrák, szlovén vagy olasz berendezésekig mindenféle megoldás előfordul. Sőt, a nagyáruházak nyár eleje óta kínálnak méretben és árban egyaránt különböző főzőket.

Kell-e a cefrébe cukor?

A lekvárok és befőttek készítéséhez mindenesetre nélkülözhetetlen ez a tartósítást és ízt egyaránt garantáló édesítőszer. A kiváló baracsi háziasszony és nagymama, Szadeczkiné Rédl Julianna múlt héten főzte be a télire való baracklekvárt.

- Leforrázom, lehúzom a héját és kimagozom, utána a gyümölcs húsát főzöm fel cukorral - magyarázza a technológiát. - A boltban vásárolható fixáló porral készítem a dzsemmet, a tasakon lévő leírás szerint. A lekvárt viszont simán cukorral főzöm egy-másfél órát, majd kitöltöm üvegekbe, szalicilt szórok a tetejére, és száraz dunsztba rakom néhány napra, amíg kihül. A tizenöt literes lábashoz egy teás kanálnyi citromsavat is teszek főzés közben, mert így nem barnul be a lekvár.

Szadeczkiné cseresznyéből, meggyből, szilvából, őszibarackból főz lekvárot, és a legtöbb gyümölcsből befőttet is eltesz. Jó érzés télen kibontani egy üveggel és tévénézés közben falatozni ezeket a kiváló édességeket!

A baracsi asszony szerencsés, mert saját fáján megteremtek a gyümölcsök, illetve ismerőstől is kapott befőzni valót. A városiak zöme viszont a piacon, vagy termesztő telepeken vásárolhatja meg az alapanyagot. Az egyik kiváló beszerzési forrásuk a helybélieknek és a környékbelieknek a Nagyvenyim és Dunaújváros között elterülő hatalmas - harminc hektáron elterülő - gyümölcsös, amelyet Árva Sándor Csaba telepített 2000-ben, és családi vállalkozásban gondozza az azóta termőre fordult fákat.

- Az időjárás az idén kedvezett nekünk, mert sok volt a napfény - mondja Árva Sándor Csaba. - Nekem sárgabarackfám kevés van, viszont mindenkitől hallottam, hogy bőséges a termés. Cseresznye viszont kevesebb volt, mint szokott. A meggy közepesen termett, az őszibarack inkább jónak mondható, mint közepesnek. Persze fajtától is függ minden, a szilvát például azért mondom inkább közepesnek, mert az egyik fajta bőségesen hozott, a másik viszont kevesebbet termett.

De nem panaszkodhatnak, teszi hozzá a gyümölcstermesztő, majd azzal folytatja: nem egyszerű játék ez, ki vannak téve az időjárás viszontagságainak.

- Tavalyelőtt például körbevert bennünket a jég, Baracson, Kisapostagon panaszkodtak az emberek. Bennünket valami csoda folytán kikerült. Szerencsére - mondja Árva Sándor Csaba.

Sok háziasszony vásárol nála minden évben őszibarackot, szilvát. A sárga húsú fajta most kezd érni, a fehér húsú - az az igazi lédús, rostos őszibarack - pedig majd augusztusban. A megrendelt mennyiség változó, átlagosan 10-20 kilógrammot visznek az emberek, viszont nem ritka a 40-50 kilogrammos vásárlás sem. Tudják a vevők, hogy nálunk biztosan friss árut kapnak, mert megrendeli, reggel hat órakor leszedjük, és nyolckor már viheti is haza , tudjuk meg a gyümölcsöskert tulajdonosától.

Javasoljuk azoknak, akik kedvet kaptak a befőzéshez: most vegyék meg a cukrot, amíg akciósan kapható! A magas cukorárak letörése érdekében Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter májusban döntött arról, hogy az állami tartalékból kétmillió kilogramm cukrot felszabadítanak és értékesítenek.

A piaci folyamatok időközben - egyebek között éppen ennek a döntésnek a hatására - kedvező fordulatot vettek, jelentősen csökkentek az árak. Így a stratégiai cukorkészlet eladása okafogyottá vált, ezért a Vidékfejlesztési Minisztérium felfüggesztette a kontingens értékesítését. A VM közleménye szerint a tárca a cukor árát továbbra is figyelemmel kíséri, és szükség esetén a mostani döntését felülvizsgálja. A tárca sajtófőnöke, Tátrai Eszter az MTI kérdésére elmondta, hogy a meghirdetett kétmillió kilogramm cukorból végül egyáltalán nem kellett eladni.

A boltok, bevásárlóközpontok ugyanis meglepően jól reagáltak a tervezett lépésre: maguktól csökkentették a cukor árát. Olcsót szinte minden nagyobb üzletben lehetett kapni, viszont nem ugyanazt a fajtát árazták le mindenhol, így a minőségben jelentős eltérések vannak.

Ugyanez igaz az árra is - van olcsó és még olcsóbb cukor - ugyanis öt-tíz forintos eltéréseket lehet tapasztalni az akciós termékek között. De még mindig jobban járnak a kevésbé olcsó leárazottal, mint a rendes áron kínáltal, amihez ötven-száz forinttal drágábban juthatnak hozzá.

Forrás: www.dh-online.hu

Témakörök:

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum