Tévében hirdették, de ez biztosan nem hungarikum

2014. 01. 07., kedd

A zöldségpárlatok közül talán a paprika párlat a legkülönlegesebb, első osztályú gabonapárlatból, fűszerpaprika hozzáadásával készül. De ez nem pálinka.

Az egyik nyugati cég paprikapárlatokat hirdetett egy sportcsatornán, miközben úgy tűnik, duplán is magyar hungarikumról van szó: pálinkába paprika.

Somogyi József párlatmester a Hajnal-tájban elmondta: fontos tudni, hogy nem pálinkáról van szó, ugyanis a hazai törvény szerint ezt a nevet csak Magyarországon termesztett gyümölcsből erjesztéssel, lepárlással, adalék anyag nélkül készített ital viselheti. A paprika pedig adaléknak számít.

Ettől függetlenül, valóban, Magyarországon is készítenek ilyen italt úgynevezett kivonatolásos technológiával.  Az előállítás során a pálinkába vagy finomszeszbe beleteszik – így kivonatolják – az adott összetevőt. Ezt követően vagy az ízesített italt megszűrve közvetlenül palackozzák a kivonatot, vagy pedig egy újabb desztillációt követően párlatként forgalmazzák.

Somogyi József elmondta, egészen különleges alapanyagokból is készül párlat, Svájcban például azt látta, az egyik gazda szénából, vaníliából és zölddióból is csinált ilyen italt.

Forrás: www.hirado.hu

Témakörök:

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum