Szaga buktatja le a pancsolt pálinkát

2014. 03. 03., hétfő

Budapest — Cukorral emelt alkoholfok, alapanyagként penészes gyümölcs, aromával megbolondított szesz és hibás főzés – ezeken bukik meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laborjában vizsgált pálinkák silányabbik fele.

A hatósági laboratórium 27 munkatársának kezén évente 15 ezer minta fut át, ezek közül nagyjából 700 simlisnek bizonyul.

– 177-féle módszerrel teszteljük a főzeteket – ismertette Barátossy Gábor, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságának igazgatóhelyettese. – Tavaly összesen 14 403 mintát vizsgáltunk, és 786 esetben találtunk kifogást. Legtöbbször a termékek címkézésével van gond. Az esetek 4 százalékában az ízlelés és szaglás során bukott meg a minta, 2 százalékukban pedig hozzáadott cukrot találtunk – részletezte a szakember, aki hozzátette: az elmúlt hat hónapban összesen 8 pálinkát vetettek le a boltok polcairól minőségi problémák miatt.

Több százmilliós felszereléssel dolgozik a labor, ahol a pálinkákat vizsgálják Fo­tó: Gy. Balázs Béla

A laborban azonban nemcsak a párlatok alkoholfokát tudják bemérni, de azt is megmondják, hogy a palackban rejtőző ital valóban onnan származik-e, ahonnan a címke szerint való.

– Az úgynevezett izotópos vizsgálat segítségével atomjai­ra bontjuk le az összetevőket, így a több százmilliós gépekkel végzett teszt során egyértelműen kiderül, hogy az adott barackpálinka valóban barackból, sőt az is, hogy a palackon jelzett vidéken termett gyümölcsből készült-e – fűzte hozzá Barátossy Gábor.

Nagygyörgy László, a független Wessling-laboratórium projektmenedzsere szerint egyre ritkább, hogy veszélyes metanolt és hidrogén-cianoidot találnak a pálinkákban, viszont a tesztek során még mindig nagyon gyakran bukkannak silány minőségű lőrére.

– Sok olyan termék van, amely bár a jogszabályoknak megfelel, vagyis tartalmazza az előírt 200 grammnyi gyümölcsaromát, és jó az alkoholtartalma is, mégis ihatatlan, amolyan kerítésszaggató párlat. Az előírások ugyanis azt nem szabályozzák, hogy a poharunkba kerülő ital ízlelésre és szaglásra is jó legyen – hívta fel a figyelmet a szakember.

Nagygyörgy László szerint az igazán jó pálinka ízében és illatában is harmonikus, nem ecetes, és egyértelműen meg lehet állapítani, hogy milyen gyümölcsből készült.

I. O. É.

Forrás: www.blikk.hu

Témakörök:

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum