Jóízű gyümölcs pálinkákat minősítettek

2014. 03. 11., kedd

Földes – A településen termett gyümölcsök ízeit, az e gyümölcsök lelkéből főzött pálinkákat minősíttették a nőnap előestéjén Földes kertbarátai a hetedik alkalommal megrendezett pálinkaminősítő versenyen.

Jóízű gyümölcs pálinkákat minősítettek

Március hetedikén koraeste a Nosztalgia étteremben a Balásházy János Kertbarát Kör meghívására 24 kertbarát 40 gyümölcs pálinkát minősítetett a verseny négytagú bíráló bizottságával. Preku Gyula kokadi és Ványai Gusztáv nagyrábéi pálinkafőző mesterek társaságában Orosz Attila és Erdős István a NAV Hajdú- Bihar megyei Vám és Pénzügyőri Igazgatóságának főelőadói a technológiai korrektség vizsgálata mellett a gyümölcs jellegét, ízének tisztaságát és a pálinka harmóniáját értékelték.
 
A szakértő bírálók az értékelésük során megfogalmazták: a múlt évi sok napsütéses időjárásban fontos volt a pálinka alapanyagának odafigyelő összeállítása, mert a nagy hőségben hamar erjedésnek indult a gyümölcs. A jó pálinka titkaként elmondták: az érett gyümölcs mellett a tároló edények tisztasága és zárhatósága, a cefre félárnyékos helyen való tárolása, a legalább húsz százalékos maganyag megőrzése, a szeszfok lágy vízzel való beállítása a meghatározó. Hajdú- Bihar megye 42 szeszfőzdéje megbízható szakmai hátteret adott a gyümölcs pálinkák készítéséhez. A továbbra is kedvező jövedéki rendelkezések, a főzési körülmények és értő szakmai munka továbbra is meghatározó az otthoni, kis mennyiségű házi jellegű pálinkafőzéssel szemben.
 
Mint megfogalmazták: a Földesen főzött pálinkák méltán lehetnek tagjai a hungarikumok közé sorolt pálinkáknak.
 
A pálinkaminősítő verseny legjobbjaiként pontozással arany minősítést kapott Nagy Imre, Pócsi Imre, Diószegi Antal, Pércsi László és Tóth Zsigmondné szilva, Biró Szilárd szőlő, Biczó István alma pálinkája.
 
A kertbarátok estjét aktuális szakmai előadással színesítette Dr. Gonda István professor emeritus, a Debreceni Egyetem Kertészettudományi Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára, aki Érdekességek és újdonságok a gyümölcstermesztésben címmel tartott vetítettképes előadást. A pálinkaminősítő kertbarát est zárásaként magyar nóta műsorral és virágokkal köszöntötték a kör jelenlévő nőtagjait a nőnap alkalmából.
 
HBN- Péter Imre
Forrás: www.haon.hu
Témakörök:

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum