A pálinka színe-java és a nemzeti kincs

2014. 04. 24., csütörtök

Húsvétkor a pálinka fővárosa volt Gyula. Április harmadik hétvégéjén itt tartották a Kisüsti Pálinkafesztivált és a Pálinka, Gyümölcs- és Borpárlat Világkupát. Egy nyírségi főzde gönci magyar kajszija lett Magyarország legjobb kereskedelmi pálinkája.

Az ibrányi Demeter manufaktúra díjnyertes pálinkája egyúttal a Nemzeti Kincs Pálinkája 2014-ben, így december 6-án a Szent Miklós Pálinka Ünnepen bekerül a Mezőgazdasági Múzeum gyűjteményébe is a korábbi nyertes pálinkák közé.    

A másfél évtizedes Kisüsti Pálinka Fesztiválra, és a harmadik esztendeje megrendezett világkupára az idén 6 ország 205 nevezőjétől több mint 630 tétel érkezett, közülük 35 érdemelt ki arany és 10 nagyarany /champignon/ érmet.  

Fotó: 

Magyarország Legjobb Bérfőzdéje a Bükkaranyosi Pálinkavállalkozás lett. Magyarország Legjobb Bérfőzetett Pálinkája Patai Attila fürtös meggy párlata. Magyarország Legjobb Magánfőzött Pálinkája, egyúttal a Legjobb Hagyományos Kisüsti Pálinka Tőzsér Tibor Irsai Olivér szőlő pálinkája. Magyarország Legeredményesebb Pálinkafőzdéje a Zsindelyes Kereskedőház. Dobogós lett a Demeter Pálinka Manufaktúra és a Bolyhos és Fia főzde.

A nemzetközi versenyben a Világkupa Legeredményesebb Főzdéje Szerbiából a DiBonis Destillery, amelynek ágyas almapárlata a Világkupa Legjobb Versenymintája is. A külföldi nevezők közül a Románia Legeredményesebb Főzdéje címet a  Potio Nobilis érdemelte ki, vadmálna párlata egyúttal Románia Legjobb Gyümölcspárlata lett.

 A világkupán többek között kiemelkedően szerepelt a kaposvári Gyenesei Pálinkárium, amelynek kisüsti meggye nagyarany/champion díjas lett, s emellett még 6 ezüst és 3 bronzérmet is begyűjtött szilva, vegyes, málna, alma, bodza, ágyas szilva és erős szilva, valamint cseresznye pálinkáival.

A champion díjasok teljes listája:  itt 

A Nemzeti Kincs Pálinkája gyűjteménybe eddig bekerült pálinkák / 2006-2013 / : Zsindelyes szeder, Bolyhos cigánymeggy, Szicsek ágyas körte, Prekop barack, Brill Irsai Olivér és birskörte, Agárdi szilva és Tuzséri vilmoskörte.  

Forrás: www.hvg.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum