A Gyulai Pálinkafesztivál hőse lett a kiskőrösi Kunság Szesz szilvapálinkája

2014. 06. 12., csütörtök

Az egylépcsős rendszerek is kezdik bizonyítani a létjogosultságukat a pálinka fronton, hiszen az egy éve a legújabb technológiát alkalmazó kiskőrösi Kunság Szesz Szeszipari Zrt. szilvapálinkája vitte el áprilisban a 600 nevezett pálinka egyik nagyarany vagy más néven Champion díját, amiből összesen kettőt osztottak a szigorú bírák. Szabó László vezérigazgatót kérdeztük a pálinkának a cégében betöltött szerepéről:

2013-ban kezdtük főzni a pálinkánkat, amit megpróbáltunk megméretni a különböző versenyeken, első sorban azzal a céllal, hogy meglássuk, hogy ez az új technológia hogyan szerepel, valamint a szakmai tudásunk visszaigazolása okán is. Így neveztünk be  a Gyulai Pálinkafesztivál keretében megrendezett világkupára, ahol a szilvapálinkánk a Cacanska Lepotica győzedelmeskedett, azaz elnyerte a nagyarany, vagy más néven Champion díjat. Ez a díj azért is különlegesen számunkra, mert   mintegy 600 minta versengett az elsőségért.

Miben más a Kunság Szesz Zrt. által képviselt  technológia?

Itt alapvetően a kétlépcsős illetve az egylépcsős számítógép vezérelt rendszerekről beszélünk. Ma jelentős tábora van a kétlépcsős rendszereknek ezért az egylépcsős számítógép által vezérelt rendszerektől még döntően tartózkodnak a főzőmesterek. Nehezen fogadja el a szakma, ezt az alacsonyabb alkoholtartalmú pálinkát, hiszen az él a szakmai köztudatban, hogy a pálinka az 50°-os. Pedig a legújabb trendek azt mutatják, hogy egészen az alsó határig, a 37°-os pálinkáig is el lehet menni. Én azt gondolom, hogy valahol 40-43°-nál lehet az igazság.

Hozzátartozik, hogy ezek az új egylépcsős rendszer mögött még nincs sokéves múlt, viszont a pálinkaversenyek eredményei azt mutatják, hogy nagy jövő előtt áll ez a rendszer.

Tekintettel arra, hogy a Kunság Szesz Zrt. az idén ünnepli az alapítása huszadik évfordulóját, és mint említette egy éve foglalkoznak pálinkafőzéssel, amiből mindjárt évi 80000 hektónyi mennyiséggel jelentkeztek a piacon, milyen szerepet lát a cég életében a pálinkának?

Alapvetően két okból nem fogja megváltoztatni a cégnek az életét, hogy pálinkát is főzünk és forgalmazunk. Egyrészt pálinkából akármennyit is tud egy cég eladni, nem lesz olyan mennyiség, amivel olyan profitot lehessen elérni, amivel stratégiai ágazat lehet egy cégen belül a pálinka ágazat. Másrészt a jelenlegi törvényi szabályozás nem kedvez a pálinka piacnak.

Az viszont mindenképpen a pálinka erénye, hogy van egy társadalmi szerepe, amelyen keresztül jobban lehet egy céget jellemezni. Viszont természetesen bízunk benne, hogy letisztul a piac és egyszer majd némi profitot is lehet vele termelni.

Forrás: www.bacsmegye.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum